Thursday, June 30, 2011

အစာလည္းေဆး

အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ

ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် စားေသာက္ေနၾကတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အသက္ရွင္ ရပ္တည္ေနႏုိင္ ၾကဖုိ႔အတြက္ စားေနၾက ရတာပါ ဆုိတဲ့ အသိတရားဟာ ေဟာင္းႏြမ္းသြားပါၿပီ။ သည္ကေန႔ေခတ္ မွာေတာ့ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေန ၾကတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ အခ်ိဳးအစား က်နေျပျပစ္ဖုိ႔၊ အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳၿပီး သြယ္လ်လွပဖုိ႔၊ ပံုမွန္ သြားလာ လႈပ္ရွား ေပ့ါပါး သြတ္လက္ေစဖုိ႔ … စတဲ့ က်န္းမာေရး အသိတရားေတြနဲ႔ အညီ က်န္းမာေရးကုိ ေမွ်ာ္ကုိး အားထား ခ်က္ေတြနဲ႔အတူ စားေသာက္ေနၾကတဲ့ ေခတ္ ျဖစ္ေနပါၿပီ

အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆုိတဲ့ ျမန္မာ့ မိ႐ုိးဖလာ အယူအဆကုိ ပုိမုိ နားလည္သေဘာေပါက္လာၾကၿပီး အစားအေသာက္ကုိ ျပဳျပင္မြမ္းမံၿပီး စီစဥ္ စားေသာက္တတ္ၾကတဲ့ အက်င့္လည္း စဲြၿမဲ ခုိင္မာလာေနၾကၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။ သည္ကေန႔ ေခတ္ကာလဟာ က်န္းမာေရး အသိပညာေပးမႈ ေတြက်ယ္ျပန္႔ ထြန္းကားေနသလုိ က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ ၾကြယ္ဝလာၾကတာနဲ႔အမွ် အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားရပံုအေၾကာင္း၊ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ အတြက္ အစားအေသာက္ နဲ႔ ထိန္းကြပ္ၿပီး ျပဳျပင္ စီစဥ္စားေသာက္ တတ္ရမယ့္အေၾကာင္း ေတြကုိ သိလာေနၾကၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစားအေသာက္ရဲ႕ စုစည္းမႈ မမွန္ကန္မႈေၾကာင့္ ခႏၶာတြင္း ဓာတ္တည့္မႈ သေဘာေတြ၊ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာမွာ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈ ခံရျခင္းေတြကုိလည္း သိလာၾကရပါၿပီ။


အစားအစာဟာ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း ျဖစ္စဥ္ကုိ ထိန္းထားေပးႏုိင္ ပါတယ္။ အစားအစာဟာ မွန္ကန္စြာ စားေသာက္တတ္ ခဲ့ရင္ ေဆး၀ါးထက္ အစြမ္းထက္ၿပီး ေရရွည္ အစြမ္းသတိၱ ထက္ျမက္ၿပီး ထိေရာက္တဲ့ အာနိသင္ ကုိလည္း ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

အစားအေသာက္ကုိ ဆင္ျခင္ တုိင္းထြာစားေသာက္ တတ္ပါမွ က်န္းမာ ရႊင္လန္းတဲ့ ဘ၀ကုိ ရယူႏုိင္မယ္။ ေရာဂါ ဘယကုိ ေရွာင္ကြင္းႏိုင္မယ္လုိ႔ သိလာၾကတာနဲ႔အတူ ေန႔စဥ္စားေသာက္မႈထဲ မပါမျဖစ္ ထည့္သြင္း စားေသာက္ ဖုိ႔ အစားအစာေလး တခ်ိဳ႕ကုိ တင္ျပခ်င္ပါတယ္။ ေဖာ္ျပမယ့္ အစားအစာဟာ သင့္ မီးဖိုေခ်ာင္မွာ အဆင္သင့္ရွိၿပီး သားလည္းျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ က်န္းမာေရး အက်ိဳးအျမတ္ မတန္တဆ ရႏုိင္ေလာက္တဲ့ အစားအစာ ေတြကုိညႊန္း ခ်င္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါတဲ့ ဆာလဖာဓာတ္ေပါင္းေၾကာင့္ အရသာ စူးရွရွနဲ႔ အနံ႔ျပင္းျပင္း ရွိေနေပမယ့္ က်န္းမာေရး အတြက္ အထူးကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါတဲ့ ဆာလဖာဓာတ္ေပါင္းဟာ ခႏၶာကုိယ္က မလုိလားအပ္တဲ့ အဆီေတြကုိ ထိထိေရာက္ေရာက္နဲ႔ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္စြမ္းပါတယ္။ ေသြးတုိးႏႈန္း ျမင့္မားေနတာကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ေသြးေၾကာထဲ ေသြးခဲေလးေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒီေတာ့ ေသြးေၾကာက်ဥ္း ပိတ္ဆုိ႔မႈမျဖစ္ေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴက စြမ္းေဆာင္ပါတယ္။ ေသြးတိုး ေ၀ဒနာရွင္ေတြ အထူး မွီ၀ဲသင့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ စားမယ္ဆုိရင္ သူ႔ခ်ည္းအတုိင္း စားရင္ ပုိၿပီး အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အပူဓာတ္နဲ႔ ထိေတြ႕ရင္ သူ႔အာနိသင္ဟာ ေလ်ာ့ပါးသြား ႏုိင္တဲ့အတြက္ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံမခြာဘဲ ထည့္ခ်က္ေတာ့မွ အာနိသင္ ေလ်ာ့မသြားဘူးလုိ႔ လည္းသိရပါတယ္။

အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥႀကီးႏွစ္လံုးကုိ တစ္ပတ္မွာ ေလးႀကိမ္မွ ငါးႀကိမ္အထိ စားေပးသင့္ ပါတယ္။ အသုပ္စံု သုပ္စားရင္လည္း ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ပါးပါးလွီးၿပီး ႏုိင္ႏုိင္စားေပးပါ။ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိေစႏုိင္ပါတယ္။

သံလြင္ဆီ

ဆီတကာ့ဆီေတြထဲမွာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ဆီက အေကာင္းဆံုးျဖစ္ၿပီး တိရစၦာန္ဆီက ရတဲ့ဆီက အဆုိးဆံုးပါပဲ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီထဲမွာ သံလြင္ဆီက သာလြန္ ေကာင္းမြန္ျပန္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ သံလြင္ဆီကုိ အသံုးအလြန္နည္းၿပီး သံုးရေကာင္းမွန္းလည္း သိပ္မသိၾကဘူး။ သံလြင္ဆီဟာ ခႏၶာကုိယ္တြင္း အဆီ ကုိလက္စထေရာ ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့ေနရာမွာ တျခားအရာေတြထက္ အာနိသင္ ပုိမ်ားပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ၾကြယ္၀ ပါတယ္။

ျမန္မာေတြအဖုိ႔ကေတာ့ သံလြင္ဆီကုိ စားဆီအျဖစ္ အေလ့အက်င့္ ရဦးမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒီေတာ့ သံုးျဖစ္ေအာင္ က ခ်က္ျပဳတ္ၾကတဲ့အခါ ထည့္သံုးတဲ့ ေထာပတ္နဲ႔ မာဂ်ရင္းအစား သံလြင္ဆီကုိ သုံးေစခ်င္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအခ်ဥ္ရည္မ်ား (ေဆာဖ့္မ်ား)

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ လုိင္ကုိပင္းန္ (Lycopene) လုိ႔ေခၚတဲ့ ကယ္႐ုိတီႏြိဳက္ ေရာက္ျခည္ဆဲလ္ ဟာ င႐ုတ္သီးေတြကုိလည္း အနီေတာင့္ ေတြ ျဖစ္သြားေစပါတယ္။ ကယ္႐ုိတီႏြိဳက္ ေရာင္ျခည္ဆဲလ္ရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အနီေရာင္ျဖစ္ရတယ္။ ဒီသဘာ၀ဟာ ခႏၶာဝၿဖိဳးမႈကုိ ဟန္႔တားေပးပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ခါးတုတ္လာမႈကုိ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ စိတ္ညစ္၊ စိတ္ဓာတ္က်မႈကုိ ေျပေပ်ာက္ေစၿပီး စိတ္ရႊင္လန္း တက္ၾကြလာေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ဒီအတုိင္း မစားႏုိင္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ဖ္ အျဖစ္ စားသံုး ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ နီေစတဲ့ Lycopene ဓာတ္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကုိလည္း ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ပါတယ္။ Lycopene ဓာတ္ဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အခ်ဥ္ရည္ (ေဆာ့ဖ္)အျဖစ္ ေျပာင္းလဲလုိက္တဲ့အခါ အာနိသင္ ငါးဆေလာက္ ျပင္းလာေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးခ်င္ရင္ တစ္ပတ္ကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေရ ႏွစ္ဖန္ခြက္ (၅၀၀ မီလီလီတာ) ေသာက္ရပါမယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ထမင္းစားတဲ့အခါ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အသုပ္အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ တုိ႔စရာ အျဖစ္လည္းေကာင္း စားေသာက္ေပးျခင္းက ျမန္မာ့စားေသာက္မႈ သဘာ၀နဲ႔ ပုိမုိနီးစပ္မႈရွိပါတယ္။

လူတုိင္းလူတုိင္း က်န္းမာရႊင္လန္းၿပီး ဘဝတစ္ေလွ်ာက္လံုး ၿပံဳးေပ်ာ္ ရႊင္လန္းႏုိင္ပါေစ….။

No comments:

Post a Comment