ၾကက္သားဒန္ေပါက္ပါ ။ ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ကို ရယ္ဒီမိတ္ မဆလာနဲ႔ ခ်က္ၾကသလို ကိုယ္တိုင္မဆလာစပ္ျပီးလည္းခ်က္ၾကပါတယ္
။ဆိတ္သားဒန္ေပါက္ နဲ႔ အမဲသား ဒန္ေပါက္ တို႔ရဲ ့မဆလာက
ၾကက္သားဒန္ေပါက္မဆလာနဲ႔ မတူပါဘူး ။ ေနာက္မ်ား ခ်က္ရင္ တင္ေပးပါ့မယ္ ။ အခု
ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ ခ်က္နည္းေလး ေျပာျပပါ့မယ္
- ၾကက္သား ......................................... 1kg
ဆန္ .......................................... ၄ဗူး
သစ္ဂ်ေပြးေခါက္ ................................. ၁ ေခ်ာင္း ( ၂လက္မ)
ကရေ၀းရြက္ .................................. ၃ ရြက္
ေခ်ာင္းေကာ့ ........................................ ၂ေစ့ (black cardamom)
ဖာလာေစ့ ................................... ၅ ေစ့
ေလးညင္းပြင့္ .................................... ၅ ပြင့္
ဂရမ္းမဆလာ..................................... ၂ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဇီရာမႈန္႔ .......................................... ၂ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း )
နံနံေစ့ အမႈန္႔ ....................................၃ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဆႏြင္း / အေရာင္တင္ ........................အနည္းငယ္
ႏို႔ ............................................... လက္ဖက္ရည္ခြက္တ၀က္
ကံုကုမံ ............................................ အနည္းငယ္ (saffron) အေရာင္အတြက္
ဇီရာေစ့ ........................................... အနည္းငယ္
ေထားပတ္ ....................................... ၂ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဆီ ............................................. ၂ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ၾကက္သြန္နီ ...................................... ၃လံုး (ဥၾကီး)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ..................................... ၁ဥ
ဂ်င္း .............................................. ၁တက္ ( တလက္မအရြယ္)
စေတာ္ပဲစိမ္း ..................................... ႏို႔ဆီဗူး၀က္
အခုခ်က္တဲ့ ဒန္ေပါက္ကေတာ့ ျမန္မာ ဒန္ေပါက္လိုပဲ ခ်က္တာပါ ။ အိႏၵိယ ဒန္ေပါက္ကေတာ့ ႏို႔ခ်ဥ္
လည္းလိုပါတယ္ ။ ဆန္ကလည္း သူတို႔က (Basmathi Rice ) သံုးပါတယ္ ။ က်မကေတာ့ ရိုးရိုး ဆန္ေပ်ာ့
ေလးနဲ႔ပဲ ခ်က္ထားတာပါ ။
ဆန္ကို ေရစိမ္ထားပါ ။
ၾကက္သားကို လိုခ်င္သေလာက္ အရြယ္တုံးပါ ။
ကံုကုမံကိုႏို႔နဲ႔ စိမ္ထားပါ ။ ဒန္ေပါက္အေရာင္အတြက္ျဖစ္ပါတယ္ ။
ဆီအိုးတည္ ပူလာရင္ ဖာလာေစ့ေသး ၊ ဖာလာေစ့ၾကီး ၊ သစ္ဂ်ေပြးေခါက္ ၊ ေလးညင္းပြင့္၊ ကရေ၀းရြက္ ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္ ၊ ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထည့္ ၾကက္သားထည့္ ၊ ဆားနဲ႔ မဆလာမႈန္႔ထည့္ ေရနည္းနည္း ထည့္ခ်က္ျပီး။ ဟင္းက အႏွစ္မ်ားျပီး ေျခာက္ေနပါေစ ။
ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးျပီးေၾကာ္ ။ မဆလာမႈန္႔ နည္းနည္းထည့္ျပီးေရာထား ။
ေရေႏြးတည္ ဆားမ်ားမ်ားထည့္ ဇီရာေစ့ထည့္ ကရေ၀းရြက္ တရြက္ထည့္ ၊ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ေရစိမ္ထား
တဲ့ ဆန္ထည့္ျပီး ထမင္း နပ္မဲ့ အေနအထားေရာက္ရင္ ဇကာထဲထည့္ျပီး ေရစစ္လိုက္ပါ (ဆားမ်ားမ်ားထည့္ရျခင္းမွာ ထမင္းကို အရသာျဖစ္ေစဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္ ၊ ဒါမွဟင္းနဲ႔ေရာလိုက္ရင္ အေတာ္ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္)
အဖံုးလွံဳမဲ့ အိုးထဲကို ထမင္းကို ေအာက္ဆံုးမွာ တ၀က္ထည့္ ၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ျဖဴး ၊ ဟင္းထည့္ ပဲစိမ္းထည့္ က်န္ထမင္းထည့္ ၊ၾကက္သြန္ျဖဴး ေထာပတ္အေပၚကေနဆမ္း ၊ ကံုကုမံစိမ္ထားတဲ့ ႏို႔ဖ်န္းပါ ။ အဖံုး လွံဳလွံဳဖံုးျပီး နပ္ထားပါ ။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ သီဟိုေစ့ေၾကာ္ ၊ စပ်စ္ေျခာက္ထည့္ပါ ။ အဲ့ဒါေတြ ကိုက္မိရင္ အရသာပ်က္လို႔ မထည့္ပါဘူး ။ ၄၅ မိနစ္ေလာက္ နပ္ဖို႔လိုပါ့မယ္ ။ ထမင္းေကာင္းေကာင္း နပ္ရမွာမို႔ပါ ။ သခြါးသီးသုပ္ေလး နဲ႔စားရင္ အအီေျပပါတယ္ ။ ကိုဘိုင္အတြက္အမွတ္တရ
No comments:
Post a Comment